top of page

Loggere de zgomot (SebaLog N)


Loggere de zgomot (SebaLog N)

Sistemul SebaLog Neste compus din loggere echipate cu microfoane piezo extrem de sensibile, amplificator, digitizor, memorie şi baterie, precum şi un sistem de achiziţie şi prelucrare a datelor. Fiecare logger are o carcasă robustă, rezistentă la apă. Prin înregistrarea zgomotului pe timp de noapte, el face posibilă detectarea spărturilor din reţelele de apă, fără a mai fi asistat de operator.Loggerele înregistrează zgomotele produse de pierdere printr-un microfon sensibil, care este conectat la amplificatorul-digitizor. Semnalele sonore recepţionate sunt înregistrate in memoria softului adaptiv neuronal atât ca intensitate cât şi ca frecvenţă. Loggerele sunt echipate cu acumulatoare care conferă sistemului o mare autonomie în timp (peste 5 ani de operare continuă).Ele sunt astfel concepute încât să poată fi instalate pe hidranţi, vane sau în alte puncte de contact direct cu conducta. Fiecare are atribuit un număr de recunoaştere unic, care este necesar în evaluarea ulterioară a datelor, în vederea coordonării loggerelor cu locurile de măsură asociate.Pentru o utilizare cu succes a sistemului este nevoie de cel puţin 6 loggere. Cele mai bune rezultate se obţin totuşi prin utilizarea a 15 - 45 loggere. Numărul acestora determină unrandament şi o acurateţe mai mare a măsurătorii. In primul rând, pe baza planului general (dacă este posibil la o scară de 1:5000) se realizează o planificare a punctelor de analiză. Se folosesc preponderent hidranţii care se află în locuri accesibile cât şi importante, adică la intersecţia conductelor. în fiecare punct de măsură se instalează câte un logger. Este recomandabil ca în reţelele metalice aceştia să se instaleze la distanţe de până la 200 m între ei, iar în reţelele nemetalice la max. 100 m.

Zona în care au fost amplasate loggerele este baleiată cu un Commander, care primeşte prin legătură radio de la acestea toate datele necesare recunoaşterii pierderii. Marele avantaj este că datele sunt interpretate pe loc în teren, fără a fi necesară procesarea pe un calculator sau un du-te vino între teren şi sediul companiei pentru procesarea acestora. Se poate trece imediat la localizarea şi confirmarea pierderilor în teren.Softul neuronal permite analiza simultană atât a frecvenţelor cât şi a nivelului de zgomot ce s-a manifestat pe durata măsurătorilor, fapt unic in sensul că nici un alt producător nu mai foloseşte aceasta tehnologie si deosebit de benefic pentru corectitudinea determinărilor, posibilitatea erorilor fiind substanţial redusă.

Datele se pot procesa adiţional şi pe unPC aşa ca în figura de mai jos.

In general, după încheierea evaluării se vor face măsurători cu corelatorul, atât pentru confirmarea rezultatelor, cât şi pentru a se determina fără echivoc locul spărturii.

Figura 7. Analiza pierderilor cu softul neuronal

Avantajele sistemului

  • Detectarea din timp a spărturilor, cu condiţia de a se face măsurători în mod regulat

  • Utilizare extrem de simplă

  • Număr redus de operatori

  • Scăderea cheltuielilor cu personalul, pentru că nu se lucrează în timpul nopţii

  • Posibilitatea de a face evaluările automat cu ajutorul Commanderului sau al unui PC.

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
No tags yet.
Search By Tags
Connect
  • Google+ Long Shadow
  • Facebook Long Shadow
  • LinkedIn Long Shadow
  • Twitter Long Shadow
bottom of page